Mijn Idee Jouw Idee: Young PostNL organiseert én is onderdeel van het winnende team!

9 maart 2015

Schermafbeelding 2015-02-18 om 17 43 57Schermafbeelding 2015-02-18 om 17 48 17Schermafbeelding 2015-02-18 om 17 19 56

In 2014 is een groep Young PostNL’ers gestart met “Mijn Idee Jouw Idee”, de ideeëncompetitie waarvan enkele weken terug de winnaar bekend is geworden: de brievenbus-pakketautomaat combinatie. De wedstrijd was een groot succes!

 

Organisatie

Julie de Ronde, Maarten Seppen, Daan Roozeboom, Robert Prenger en Luuk Wijnhold organiseerden de wedstrijd, omdat zij ondernemende medewerkers binnen PostNL meer kansen wilden geven hun ideeën te realiseren binnen PostNL. Ook andere Young PostNL’ers hielpen mee met o.a. het nakijken van de inzendingen. Uiteindelijk zijn er meer dan 260 inzendingen binnengekomen en krijgt de organisatie 13 maart de kans om voor de EC de wedstrijd te evalueren.

De organisatie kijkt alvast vooruit:  “Uiteindelijk hopen we de wedstrijd volgend jaar weer te organiseren. Wij geloven in ondernemerschap van mensen zelf, de wil van medewerkers om het bedrijf waarvoor ze werken beter en groter te maken. Aan de wedstrijd deden veel Young PostNL’ers mee, we hopen dat zij in de toekomst mee blijven doen en mee blijven denken om de wedstrijd beter en uitgebreider te maken. Iedereen die hierin geïnteresseerd is kan ons mailen via: mijnidee@postnl.nl. Hoe meer mensen ons kunnen helpen met het doordenken van een nieuw wedstrijdtraject hoe beter. Uiteindelijk is het ontzettend leuk om als jonge mensen te bewijzen dat er heel erg veel talent en ondernemerschap in ons personeelsbestand van meer dan 50.000 man zit en wellicht ook wel daarbuiten.”

Corstiaan Smit is ook Young PostNL’er en zit in het winnende team. Gefeliciteerd! Wij stelden hem een aantal vragen over zijn deelname en het proces.

 

Het idee

Het leuke aan Mijn Idee, Jouw Idee is dat de challenge uit meerdere rondes bestaat. Als je specifiek kijkt naar ‘het idee’ is dit vormgegeven gedurende de wedstrijd. Oorspronkelijk hebben wij ons als team heel erg gericht op het traceerbaar maken van briefpost tijdens het sorteerproces. Pas later is daar de gehele keten bij gekomen; van het posten van een brief tot aan bezorging aan de deur. Omdat er al verschillende programma’s lopen binnen PostNL die betrekking hebben op Track & Trace zijn wij uiteindelijk meer richting de oplossing van de Brievenbus 2.0 gegaan. Hier hebben wij geprobeerd de Brievenbus te veranderen van een statische bus die staat te wachten tot iemand een brief post naar een actief onderdeel van de straat.

Door de brievenbus te combineren met een pakkettenautomaat en de mogelijkheid ter plekke je brief te voorzien van beporting en een Track & Trace code vernieuwen wij dit icoon van PostNL drastisch. Het unieke aan ons idee is dan ook dat wij de brievenbus die de laatste 200 jaar qua functie nauwelijks is veranderd, voorzien van de nieuwste technieken.

 

De top van ons bedrijf als jury

Het was ontzettend leuk om voor de jury te staan! Vanuit de organisatie werd er zorgvuldig aandacht besteedt aan de voorbereidingen, dus wisten we bij elke nieuwe ronde goed wat ons te wachten zou staan. Hierdoor was dit een ontzettend leuke ervaring met vooral veel goede tips en leuke reacties van de jury.

 

Vervolg en kansen

Omdat wij de challenge hebben gewonnen mogen wij nu ook dit concept gaan uitvoeren. Momenteel zijn we druk bezig met het uitkristalliseren van de opdracht. PostNL is een groot bedrijf en er gebeurt ontzettend veel. Daarom praten wij momenteel met veel belanghebbenden binnen Productie, Commercie, IT en Logistieke Strategie. Gezamenlijk bepalen we wat de Brievenbus van de toekomst minimaal moet kunnen en dit wordt nu vastgelegd in een plan van aanpak. Onze doelstelling is dat op 1 januari 2016 500 brievenbussen door heel Nederland staan met de toegevoegde functies, genoeg te doen dus!

Zodra we 500 brievenbussen hebben gerealiseerd gaan we in gesprek met de opdrachtgevers, Albert Rodenboog, Gerrit Mastenbroek en Marcel Krom om het project te evalueren en te kijken hoe de Brievenbus 2.0 verder kan gaan in de toekomst. Het is nu nog vroeg om over onze rollen te spreken maar er komen vast genoeg leuke kansen voorbij!

 

Tot slot

Volgend jaar komt er een nieuwe editie van Mijn Idee, Jouw Idee en ik raad iedereen aan om mee te doen!

Terug naar het nieuws overzicht