Race of the Classics: interview met deelnemer Joost Groot

27 juli 2015

Een gesprek tussen twee deelnemers aan de Race der Races

De loting voor de Race of The Classics is nèt achter de rug en het team bonden is direct van start gegaan! De deelnemers van dit jaar hebben er ontzettend veel zin en zijn hard bezig met de voorbereidingen op deze Race der Races. Zo heeft de eerste borrel al plaatsgevonden, de zeilpakken worden opgedoken uit de kelder en briljante outfits voor de thema avonden zijn in de making.

Een van onze teamleden gaat nog een stap verder en heeft zelfs de route al verkend!

Hierbij een inkijk in een gesprek tussen twee deelnemers, waarbij Kim, Joost de hemd van het lijf vraagt in de aanloop naar de Race van oktober…

 

Joost, hoe voelt het nou om als eerste van het team al een stuk van de route verkend te hebben?

Het was een epische overtocht met mooie zonsondergang. Veel wind (7 beaufort), weinig wind (windkracht 1 variabel), praktisch vlak water en golven van enkele meters hoog. Regen, hagel, onweer en zonneschijn. Dus eigenlijk alle omstandigheden die we straks ook kunnen hebben. Onder andere kennisgemaakt met de Lockmasters en de Engelse hospitality. Dat belooft veel goeds!

Route die Joost heeft gevaren
Route die Joost heeft gevaren

 

Hoe kwam je eigenlijk op het idee om deze tocht te maken?

Eigenlijk ben ik tot nu toe altijd richting het Noorden (richting Denemarken) of het Zuiden (richting Frankrijk) gevaren (en alles daar tussen in).

Buiten de vakanties en weekenden met mijn vriendin om, ga ik elk jaar een weekje zeilen met vrienden van mijn oude zeilschool. Verleden jaar op weg naar het noorden besloten we plots dit jaar een lekkere Pint te willen halen. Zo gezegd, zo gedaan. Het verschil van engeland tov andere bestemmingen is dat je daadwerkelijk een oversteek maakt. De kust verlies je uit het oog. Erg gaaf om te ervaren. Midden op zee, af en toe een container schip, een cruise schip of een boorplatform dat je tegenkomt en voor de rest niks dan zee. De zon zien ondergaan is erg gaaf. Toevallig dit jaar tijdens de kortste nacht gevaren. Mooi moment was dat.

Het schijnt dat jij de trotse eigenaar bent van een heuse zeilboot waarmee je deze overtocht hebt gemaakt. Ben je altijd al zo’n fervent zeiler geweest?

Ja, ik ben vroeg begonnen. Op mijn vierde zaten we met de vriendengroep van mijn ouders in een huisje in friesland. Ik besloot ’s ochtends om (belachelijk vroeg) in het optimistje te stappen (langweerer wielen). Met de wind mee was geen probleem. Terugkomen tegen de wind ik snapte ik niet. Een paar uur in het riet aan de overkant gelegen, totdat mijn ouders me weer vonden. Volgende dag hetzelfde verhaal. Toen besloten mijn ouders me maar op zeilkamp te sturen het jaar daarna, dan kon ik ook leren niet alleen uit te varen, maar ook weer terug te komen. Wel zo makkelijk. Vanaf 5 jaar ging ik op zeilkamp (eerst zeilschool de kikkert in Lemmer en na twee jaar zeilschool neptunus in Idskenhuizen) vanaf 16 jaar ging ik hier ook aan de slag als instructeur.

Vanaf mijn 18e ben ik gaan wedstrijdzeilen waarbij ik ook mijn eerste eigen bootje heb gekocht.

Ik had de smaak te pakken en mijn eerste kajuitboot kocht ik op mijn 25e. Die boot knapte ik op en verkocht deze vervolgens weer door. Dit heb ik een paar keer gedaan totdat ik genoeg centjes had gespaard om een recent schip dat volledig naar onze wens was te kopen. Een jeanneau sun Odyssey 32.1 genaamd Quax (Naam veranderen brengt ongeluk, daar kan ik dus niet zoveel aan veranderen ;)). Ondertussen varen we hier alweer een paar jaar heel tevreden in rond. Verleden jaar bijvoorbeeld 4 weken in denemarken gezeild met deze boot. Voorlopig is dit dan ook zeker een blijvertje!

 

Welke tips zou jij de rest van ons team geven als het gaat om de voorbereiding op de Race?

Vooral niet te druk maken. Goede warme kleding meenemen – zeg maar het 3 lagen systeem (voor mensen die niet weten wat dit is: 1e laag thermo kleding +  2e laag fleece + 3e laag zeilpak).
Verder goed eten op de dag van vertrek en een doosje Primatour meenemen tegen de zeeziekte. Alles komt goed, dus geniet er gewoon van! Oja en dames laat je mascara maar thuis..

Maar vooral genieten van de voorbereidingen en de voorpret!

Dat klinkt alsof je je nergens druk om maakt. Zelf vind ik het best spannend om straks de open zee te gaan trotseren. Wat doen we bijvoorbeeld als onze schipper uitvalt??

Vooruit, dan breng ik ons allemaal wel naar de haven.

 

Kroeg die in oktober ongetwijfeld door het hele team verkend gaat worden!
Kroeg die in oktober ongetwijfeld door het hele team verkend gaat worden!
Laatste brug voor Ipswitch op de rivier Orwell
Laatste brug voor Ipswitch op de rivier Orwell
Nacht zee
Noordzee bij nacht

Terug naar het nieuws overzicht